Floorball is een vrij jonge sport die in de jaren vijftig  is ontstaan in de Verenigde Staten.


De sport werd geïntroduceerd als een teamsport voor jongeren, en werd indoor gespeeld met een lichte plastic puck en plastic sticks.  De sticks leken veel op ijshockey-sticks, maar dan met een zacht blad dat makkelijk te buigen was. De nieuwe sport werd “floorhockey” genoemd en wordt nog steeds in zijn originele vorm gepeeld in de Verenigde Staten, Canada en een klein aantal andere landen.

Eind jaren zestig werd floorhockey in Zweden geïntroduceerd door studenten die deze sport in het buitenland hadden beoefend. Floorhockey werd snel heel populair in scholen en kreeg een aantal verschillende namen, zoals “plastic bandy”, “softbandy” en “floorbandy”.  Het oorspronkelijke floorhockey werd al snel in bekendheid overtroffen door de meer populaire variant “floorball”.

Wat België betreft, ligt de bakermat van de sport zowaar in Denderleeuw. Floorball is niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk een "denderende" sport!

In het kader van zijn eindwerk als regent Lichamelijke Opvoeding, introduceerde Luc Simon in 1987 de floorballsport bij leerlingen uit het basisonderwijs van het toenmalig Heilig Kruis College -nu IKSO- te Denderleeuw. Na een succesvol gemeentelijk sportkamp stichtte hij in december 1987 de eerste echte floorballclub in België, met name Jakari Denderleeuw.

Begin jaren 90 werden een aantal nieuwe floorballclubs opgericht in Denderleeuw (FBC Stimulo Denderleeuw), Iddergem (Juventus Iddergem) en Denderhoutem (Denderhoutem Dream Team). Iets later ontstonden ook bijkomende floorballclubs in Aalst (TMD Aalst) en Roosdaal (GSF Strijtem).

Daarnaast wordt de sport ook veel gespeeld op scholen.